Resepi lagi!....heheh...kali ni tekak teringin sangat makan Char Keow Teow (CKT)...sudah cakap dengan Abang N nak buat CKT pastu Abang N cakap kena pandai buat kicap dia...so apa lagi, google la carik resepi yang ade resepi buat kicap CKT sendiri...dalam banyak-banyak resepi tu berkenan pulak dengan resepi yang ini sebab nampak lain dari yang lain...so, terus salin dan carik bahan-bahan dengan kadar yang segera...heheh...dan rasanya not bad! boleh bukak warung! walaupun rupa agak kureng..cuma tak reti buat api keluar dari kuali...hohoh...so tak adela rasa ala-ala hangit terbakar....sedikit kureng di situ....korang cubalah, memang marbeles!...tapi kena pandai-pandai ekjas bahan-bahan die...hehe...
Yang hitam-hitam tu adalah isi kerang...kerang agak kecik so agak tak terasa kerangnya dan cili jeruk pun tak ade...huhu...
Air Rebusan Udang
Sedikit sos ikan
Gula Melaka
Kicap Cair
Kicap Masin
Sos Tiram
Masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap. Aku guna udang dalam 4 ekor then rebus dengan air lebih kurang 1 1/2 cawan air. Pastu kopek udang dan ambil isi dia untuk buat pes cili yang macam resepi kat bawah ni pulak. Kulit-kulit udang dengan kepala tu masak sama kicap-kicap
tu. Sos ikan lak aku main tuang jek, agak-agak ade rase ikan-ikan sikit. Pastu aku letak sikit kiub ikan bilis. Pastu belen kan rase kicap tu dengan semua bahan-bahan tu. Tu je.
Bahan nak buat Pes Cili
Isi Udang yang dah diblend (Ambil isi udang yang direbus tadi)
Cili Kering yang dikisar
Bawang Putih yang dikisar
Sedikit bawang besar dikisar
Garam
Gula
Pak aji
Sedikit minyak
(Tumis bawang putih, bawang merah, cili kering, udang) sehingga menjadi mcm cili boh ..heheh
Bahan-bahan Buat Char Keow Teow
Udang (jgn buang kulit,kepala,ekor) sebab tuh yg buat die manis.
Keow Teow halus
Taugeh
Kucai
Lada sulah jika suka
Kerang (rebus separuh masak) tak rebus pun takpa..lagi fresh
Telor
Minyak
Kaedah menggoreng CKT
1) Masukkan minyak (api mesti kuat..kalau boleh bakar cicak kat syiling lagi baguish)..(Aku guna minyak bijan sikit campur dengan minyak jagung...kat rumah memang guna minyak jagung pun untuk memasak..api dapur rumah aku tak kuat, so tak jadila api yang menjulang-julang tu...huhu)
2) Goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan..(Aku tumis bawang putih dulu.. (walaupun dalam resepi asal tak sebut pun..hihi) pastu masuk pes cili dengan kicap baru masuk udang...menderhaka pada resepi asal neh...heheh...
3) Tuang 2 sudu besar kicap CKT..kacau.. (Aku guna 3 sudu kicap keow teow)
3) Masukkan 3 sudu besar pes cili yang dibuat tadi.....kacau hingga garing...(Aku letak 2 sudu je sebab cili kering yang aku blend tu memang pedas berasap)
4) Masukkan keow teow...gaul..tauge...gaul...kucai..kacauu...
5) Pecah 1 biji telor...kacau...lepas tuh tuang 1 senduk/mangkuk kecil kicap char ko teow sekali lagi
6) Kacau dan tutup api...tak perlu buh garam sebab kicap tu dah masin.
7) Kalau buh kicap tuh byk..so kuah die byk la......terpulang..
Cara nak makan CKT
Masuk mulut then ngap!!...heheh...
Makan dengan cili jeruk baru best terangkat!...
Notes : Tulisan kaler biru tu adalah olahan aku...harap maklum...
No comments:
Post a Comment
Sila2kan la komeng kalo sudi