Ikut gambar ni yang atas belah kanan tu (Ikut putaran jam) Nasi Minyak, Kuah Dalca, Ayam Rosemary, Velvet Marble Cheese Brownies dan Kuih Talam Tokyo.
Ayam Panggang
Rosemary
1 ekor ayam (Potong 4)
5-6 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu besar daun rosemary
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan manis (kasar)
2-3 sudu gula perang
2 sudu kecil garam
Sedikit perasa
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang (rebus ½ masak)
2 biji tomato
6 biji baby carrot
Mentega
Cara-cara:
Tumbuk halia dan perah jsu halia
pada ayam dan gaul rata.
Panaskan minyak zaitun dan goreng
bawang putih hingga kuning.
Tumbuk daun rosemary hingga lumat
dan masukkan lada hitam, jintan manis ditumbuk kasar.
Masukkan lebihan minyak zaitun,
gula perang, perasa, jus limau ke dalam rempah dan ditumbuk. Gaul rata dan
lumur pada ayam dan kentang rebus, tomato, carrot.
Sapu butter pada ayam dan bakar
180-200°C selama 1 jam atau hingga ayam masak.
Note: Kualiti gambar agak kurang sebab menggunakan fon cikai...hohoh..
Resep masakan yang bagus dan menarik, ditunggu kedatangan anda di Bandung untuk menikmati aneka masakan dan makanan khas Bandung.Terimakasih
ReplyDelete