nuffnang ads

Monday, May 9, 2011

Tutorial Convert Format Jpeg ke PDF

Ni tutorial paling senang la....tak payah nak upload pdf converter  ke hape....paling simple...budak sekolah pun bole buat...hehe.......tutorial ni aku bagi untuk orang yang taktau je...kalo korang dah tau dan pandai, takyah tengokla...

Cara ni lebih sesuai untuk "Form/Borang" sebenarnya, bagi yang keje opis yang selalu  kena send borang through emel and whatever boleh la aplikasikan cara ni....first of all korang kena scan dulu itu borang dalam format jpeg....kalau gambar aku rase tak berapa sesuai sebab nanti gambo tu jadi pecah-pecah....macam contoh aku bagi ni la, gambo jadi pecah-pecah...tapi aku tetap nak bagi contoh gambo jugak.....hehe.....

Contoh gambar ni nak tukar ke format PDF...

Ekceli ni gambo untuk colouring si aliff...hihi...




Mula-mula bukak Microsoft Word.



Lepas tu sila insert gambo.

Klik Insert ---> Picture. 
Lepas tu browse la picture dari file mana yang korang save.




Lepas tu sila besorkan pic tu.

Klik kanan dekat pic, Wrap --> Square. 
Lepas tu, sila tarik-tarik gambo tu hingga habis besor....penuhkan page tu dengan gambo yang ade..hehe....macam ni :


Selepas tumbesaran
 Nampak tak perbezaan gambo ni dengan gambo di atas?


Bila dah cukup sifat, sila klik "Save as"....letak nama file yang korang suka...lepas tu dekat "Save of type" tu korang klik "PDF" so automatik diaorang akan save kan file korang dalam format PDF...




Okay, done....PDF file korang dah selamat.....



Haaa, ni lah die format PDF tu selepas di transform daripada jpeg....err, tu ler aku cakap, kalo gambo die jadik besor, pecah-pecah....tapi taktaula kalo korang buat tak jadi pecah-pecah......cuba ler, pastu bagitau aku....hehe....

Kalau borang yang korang transformkan, ia akan jadi cantek....bila print atas kertas A4 memang cantik terletak.

Nota asap : Tapi microsoft office sekarang, korang klik save tukarkan aje kepada format pdf, setel.

Kalau taktau jugak, klik sini!



2 comments:

Sila2kan la komeng kalo sudi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails