nuffnang ads

Thursday, March 31, 2011

Cerita Balik Kampung

Takde mende nak citer sebenarnya..tapi sebab nak keluarkan entri maka aku pun buatlah cerita...cerita yang dah basi...hehe...

Cerita kedai kopi...eh eh ternyanyi lah pulaks...lagu sape tu eik?? Tiba-tiba lagu tu terlintas kat dalam kepala otak ni...hihi....

Nak cerita pasal balik kampung aritu...tapi citer biasa-biasa aje la...apa lagi, kisah orang kawin la..hehe... makcik aku (adik mak aku) kawinkan anak die....baru nak bermenantu...kawin dengan orang dekat-dekat situ jugakla....tapi yang sedihnya, makcik aku ni baru kehilangan suami tercinta seminggu sebelum majlis kawin sebelah lelaki dilangsungkan...memang tak di duga langsung...anak beliau ni kawin 13hb Mac aritu di sebelah pihak perempuan....sebelah lelaki pula dirancangkan majlisnya dua minggu selepas itu...cukup seminggu je anak dia kawin, ayahnya di jemput pulang ke rahmatullah tanpa diduga, sebab meninggal dalam tidur....bila makcik aku kejutkan dia tak bangun-bangun, rasa-rasa tangan arwah dah sejuk, mungkin meninggal sebelum subuh makcik aku cakap...umur arwah dalam lingkungan 54 tahun.....makcik aku pulak muda lagi baru 47 tapi menten nampak macam baru masuk 40 taun wo...sebab die jenis selalu hepi-hepi, kalau ade masalah pun tak tunjuk macam ade masalah....tapi gambo die takde lah pulak nak tunjuk...mule memang nak ambik gambo die, tapi die sibuk dok melayan tetamu last-last langsung terlupa nak ambik gambo die dengan pengantin.....kesian aku tengok dia, yelah orang kuat dah tak ade, so terpaksala die mengepalai semua bende untuk masjlis tu...mujurlah dia ade ramai anak teruna yang boleh diharap....kesian kat anak die yang kecik sekali baru 5 taun kembar pulak tu.....masa ayah die meninggal aritu aku tengok budak-budak ni main korek-korek tanah kat bawah rumah....kesiannnye, tak tau apa yang terjadi sebenarnya....

Okeh, berbalik pada kisah kawin dieorang, aku upload gambo dieorang ajela disamping gambo anak-anak aku je yang banyaknye...kuikuikui....

Eh, eh tertayang keto ambo pulaks...ish ishh issshhh....

to mak tuuuuuuttttt (kalo terbaca ler), pinjam gambo kete jap....kekeke...keto idaman malaya ni...kui kui kui....

Ketibaan Aliff dan Yaya....

Eh, Ayah Teh...nak snap gambo die sebenarnya sebab jarang-jarang dapat jumpa sebab sekarang beliau sudah menetap di utara semenanjung malaysia....dia ni abang kepada makcik aku yang buat kenduri ni...


Pengantin dah sampai



Gambo terpaksa di mekup sikit sebab gelap sangat...tak nampok muke pengantin, backlight die terlalu terang....abih ekjas dah ni...



Oh aki, seronok die sebab cucu kat sebelah rajin dok melayan die, bagi aiskrim la, suapkan makanla....


Gambo Selingan :

Waaaahhh, sedapnye melantak cendol sensorang...tak ajak kite pun...


Abih makan, lepak tepi sungai pulak...bessshnye...nyaman tul udara kampung...



Aliff dan Kak Yaya....kalau dua orang ni jumpa kat rumah mak aku, macam nak roboh rumah dibuatnya...


Okeh, sekarang apalagi, citer dah habih, keluar lerr.....

Monday, March 28, 2011

Nasib Baik Tak Accident

Huh...nasib baik cepat tukar...hajat di hati nak tukar tayar dah lama cuma tunggu gaji cik abang masuk je....hehe...err, kete aku tapi kenape guna duit cik abang?...ngeee...biasa ler, duitKU adalah DUITKU...duitMu DUITKU JUA...setuju tak? ngeh ngeh ngeh......

Tujuan asal tukar tayar sebab tayar dah botak...botak tepi walaupun baru setaun pakai....mane tidaknye kete tu la dok lenjan kulu kilir, pegi keje balik keje kete tu, balik kampung dengan kete tu jugak, jalan-jalan  pun dengan kete tu...dengan itu haruslah tukar tayar yang baru sebab dah haus, kalau tidak tau lah nasib masing-masing kan....maka kami pun menuju ke bengkel kete untuk menuko tayor....hajat di hati tuko 2 bijik je dulu, bulan depan baru tuko 2 bijik lagi....setelah dua-dua pihak bersetuju dengan pengeras dan manderemnye maka khadam pun menjalankan la tugas-tugasnya...aku dan abang N dok la borak-borak sambil mengira duit-duit pengeras yang ade...huhu...lagak, gaya dan bunyi macam orang banyak duit...huhu....nyampahsss....

Sambil-sambil tu aku tengokla budak khadam ni buat koje...masa die bukak tayar tu dari rim (guna alat dia la) terus TERBELIAK mata aku macam tak pecaye.......biar betul????!!!

Sebelum masuk mesin :
(Eh, ehss silaps gambo....ni tayo baru...kui kui kui...)

Upacara membuka tayar :







ARRRR????!!!


Macam tak pecaye, snap yang lain lagi :



Lagi!!:


Terus pegi check tengok dua lagi tayar belakang....nasib dia sama dengan tayar yang dua bijik tu... Apalagi, terpaksala aku buat pilihan sama ada hidup atau mati....huhu....dan aku pilih untuk hidup walaupun poket aku mati!..hohoh.....sebab untuk 2 bijik tayar ni aku yang kena kuar duit pulak.....ye lah tak kan semua nak bebankan abang N....kesian pulak die....oleh sebab aku ni seorang isteri yang mithali kan, (wekksss!! nyampahsss) maka aku pun menghulurkan ler duit pelestik ku untuk digunakan demi kebaikan bersama kami anak-beranak..hohoh....abang N apa lagi, senyum simpul lah die sebab bulan depan die tak payah kuar duit beli tayo baru lagi.....huhu....

Ni upacara buat balancing tayo baru :








Ni ler tayor baru tersebut.... :





Al-hamdulillah nyawa kami dapat diselamatkan lebih awal tanpa mengalami sebarang kecederaan.

Nota terakhir : Adeh!! sakit poket aku...bak kate kawan aku, macam mana ni, gaji seribu je utang ompek ribu....camano???

Thursday, March 24, 2011

Audiology Brainstem Response

Sambungan dari entri yang lepas .

Selasa lepas sekali lagi aku ke PMC, Bangsar untuk repeat hearing test Azwar.  Supposed Monday tapi terpaksa tunda to Tuesday sebab senin tu aku dapat berita dari kampung pakcik aku meninggal so bergegas pulang ke kampung senin tu....last week pulak tak jadi buat test ni sebab diorang tukar date appointment without knowing me...

Kali ni die di paksa minum ubat tido...kesian, menangis-nangis tak nak makan ubat sampai termuntah-muntah...huhu....lepas pujuk-pujuk terus die tertido....tak lama lepas tu diaorang suruh masuk bilik untuk pasang wayar-wayar tu semua....amboi, nampak lena betul die tido...tak macam dulu tu, sekejap-sekejap terjaga....mana tidaknya penangan ubat tido memanglah mengantuk...huhu....

 Ni die peralatan yang mereka pakai dan disambungkan ke belakang telinga, lubang telinga dan di atas kepala Azwar












Lena betul die tido..


Sementara Azwar buat test tu aku tinggalkan Aliff dekat kaunter depan CDU tu...khusyuk die nengok kartun tambah pulak kakak-kakak nurse tu rajin melayan die siap bagi makanan dengan air lagi kat Aliff....tapi aku tetap jenguk-jenguk die sekejap tengok dia tengah buat ape, takut die ikut orang lain balik je....huhu....aku nak bawak masuk dalam bilik test tu pun bimbang die buat bising je nanti adik die terjaga pulak.....

Khusyuk nengok kartun sambil makan roti


 Citer Upin dan Ipin rupernye....kepala dah sama dah tue...kui kui kui....



Arghhh boringla asyik kartun je....tengok magazine lah pulak....waaahhh ade gambar tantek dalam nie.....



Eh, kartun ni lagi bestla dari magazine tu....huhu





 Ni lah kakak-kakak yang rajin melayan dia...



Nota asap : ...mmm...aku risau ni sebab cardiologist cakap die boleh dengar pada desibel ke 45-50db...mmmm....maknanya, die ada sikit masalah pendengaran yang mungkin akan menjejaskan pertuturan die nanti...erkk, alamak...mintak-mintakla dua tiga bulan lagi gegendang telinga die akan fully recover.....lagi dua tiga bulan diorang nak review lagi sekali test ni pada Azwar nak tengok sama ada pendengaran die masih lagi sama atau lebih baik...hopefully betterla.....doakan untuk kesejahteraan anak aku yer...amin!....

Next appointment nak mintak penerangan yang lebih dari paed regarding his ABR test....
Think positif-think positif......ok....

Home Made Aiskrim




Dah lama aku cari resepi aiskrim ni dan akhirnya jumpa dalam iluvislam dan dalam myresepi pun ada....ekceli sebelum tu aku dah tengok dalam Nona orang buat aiskrim ni tapi tak tersalin resepinya...yang dapat aku ingat base nak buat aiskrim ni adalah fresh milk dan krimer coffee mate......dan bila dah dapat resepi ni teruslah aku mencari bahan.....dan malam tadi projek aiskrim aku berjalanlah dengan lancarnya tetapi mengikut citarasa aku lah...hihi...biasala aku, suke tukar-tukar resepi.....eeee....

Okeh korang nak cuba sila-silakanla....best, tak perlu pun buang-buang duit beli mesin aiskrim...sebijik rupa dan rase macam aiskrim beli.....betul......

Ni bahan-bahannya mudah sangat :

2 cawan susu perisa strawberry/coklat (ikut suke) : (3 mangkuk susu segar Dutch Lady perisa coklat)
2 cawan coffemate : (2 mangkuk krimer coffee mate (beli paket kecik tu 200g), guna mangkuk yang sama sukat susu)
(2 sudu makan susu pekat manis)

Kekdah :

Blendkan susu dan krimer sehingga berbuih. Pastikan korang menggunakan blender yang suci dari kesan cili dan bawang...Lepas tu masukkan dalam bekas.. Pastu sejukkan dalam fridge..Setelah agak beku, keluarkan semula dan blend lagi skali...Kemudian masukkan semula ke dalam peti ais dan biarkan beku... Lepas tu boleh la makan...Senang kan....

Cedok dalam mangkuk, letak krim, tuang sos coklat, tabur kacang tumbuk dan hias dgn buah ceri....Perghhh...bessttt!!....

*Nota asap : Tulisan kaler biru tu adalah olahan resepi aku...resepi asal tulisan itam okey...rasenye lebih sedap kalau ikut resepi original......Okeh, lepas ni aku nak terai buat lagi ikut resepi asal pulak tapi aku nak tambah biskut Oreo letak dalam tu....mesti lagi best!!!...hihi...

 Sini cara-cara buat homemade aiskrim, sini pulak home bisness.


Apa Yang Kelakar nya?

Rasa macam kelakar lah pulak si adik ni....
Nak bercakap, tapi...e...e....eee je yang tau nya....kekeke....
Layannnnn.......

..Nak marah ke ape entah tu...

video


Nota asap : ...aiishhh, cepat-cepatla adik oii bercakap...lepas ni boleh bergadoh pulak dengan abang aliff...huhu....

Wednesday, March 23, 2011

Sayang Pulak


Sayang pulak nak remove snow ni.....
cehssss! (buwekk!!...)



Huhuhu...snow dah cair.....wa wa wa wa waaaaa......

Nota terakhir : amende la asap ni.....cityville pun layan.......adeh......

Tuesday, March 22, 2011

No Entry!

Ekceli no entri....tiada entri...bukan no entry, tak boleh masuk....kekeke...

Tak ada entri pasal ape?

1. Tetiba ilang idea nak buat entri gara-gara tuuuuuuuttttttttt.....
2. Sibuk dengan ulang alik hospital...dah sebulan lebih.....huhu...
3. Berbagai perkara berlaku baru-baru ni....macam-macam hal la....
4. Minggu ni sibuk dengan audit lah pulak...

Okeh, nantila bebila ade mood akan bersiaran kembali.....

Wednesday, March 16, 2011

Kepada Cik Anon Yang Budiman Lagi Dihormati

Setelah saya memikirkan masak-masak saya keluarkan juga entri khas ini.

Kepada Encik/Cik/Puan Anon yang Budiman lagi di Hormati....
Entri ini khusus untuk kamu...

Kerana apa? Kerana saya sedikit tersinggung dengan cara kamu memberi komen...kerana komen kamu bukanlah komen yang membina....komen tersebut telah pun saya delete...bukan apa, ia seolah menggambarkan diri kamu yang sebenarnya di luar sana...saya tau saya bukan seorang blogger yang ternama, cuma hanyalah seorang blogger picisan yang juga punya hati dan perasaan...

Cubalah kamu bayangkan, kamu ada rumah tapi rumah tersebut adalah larangan untuk orang luar memasuki taman larangan kamu...sudah tertera di luar pagar rumah anda tulis "DI LARANG MASUK" tetapi orang luar ni nak jugak masuk...die tak dapat masuk dia marah-marah kamu dan letak notis di depan pintu rumah kamu sambil memaki....apa perasaan anda??? Sedangkan rumah kamu adalah privacy kamu...walaupun kamu telah nyatakan di notis larangan masuk itu "sila berurusan dengan tuan asal rumah lama" siap dengan kontek nombor lagi....

Bagaimanapun saya tetap memaafkan kamu walaupun saya tidak mengenali kamu dan sebaliknya...

Untuk pengetahuan kamu segala info-info yang saya kongsikan di blog ini telah saya nyatakan sumber asal rujukan dengan link nya sekali kecuali jika tidak dinyatakan.  Jika link tersebut hilang maka saya tidak dapat membantunya lagi.

Untuk peringatan kamu ye Cik Anon, (mungkin kamu bukan seorang blogger atau mungkin juga bloger seperti saya) saya tahu kamu datang dari mana, di mana lokasi kamu ketika kamu marah-marah saya, berapa lama kamu singgah di rumah saya, apa yang kamu buat di rumah saya semuanya saya tahu...tetapi tidak memungkinkan untuk saya bawa perkara ini ke Suruhan Jaya Multimedia kerana ia hanyalah perkara kecil sahaja....

Saya fikir, mungkin kamu terlalu terdesak untuk mendapatkan info tersebut maka kamu berkelakuan seperti itu...saya maafkan...dan jika kamu nak jugak info tersebut kenapa kamu tidak print skrin sahaja.....dan kamu kena fikir juga kenapa saya selaku tuan rumah buat begitu.....saya punya sebab tersendiri untuk membuat blog saya sebegitu...MAAF. Itu sahaja yang dapat saya katakan untuk Cik Anon...

Maaf kepada Cik Anon yang tersebut di atas kekurangan Blog saya....

Nak tak nak saya terpaksa juga letak benda-benda ni, bukan mengugut sekadar untuk peringatan  kita bersama.  Jagalah tatasusila kita bila berada di rumah orang.

Komen dari Cik Anon tersebut:



Awas ye, saya ada mata-mata yang melihat apa yang kamu buat di blog saya.



Awas, saya tahu rumah kamu di mana.

Wednesday, March 9, 2011

Apa Dah Jadi Dengan Budak Kecik Ni?

Apa dah jadi dengan budak kecik ni?



Wayar berselirat



ZOOOM sikit..



Cardiologist tengah buat test kat die..




Tu dia reading die...tak complete lagi..




Aloh, kesiannye....banyak betul wayar.....berselirat....macam tu la berseliratnye jiwa aku sekarang....macam-macam hal, macam-macam masalah, dan macam-macam ada......penat sangat dah ni...sampai bila la aku boleh bertahan lagi ni taktau la...sabar-sabar....ujian dari Allah tu....eh,eh melencong ke lain pulak...okeh, sambung citer,


ABR (Audiology Brainstem Response)....ha tu la die ujian untuk budak kecik ni....
Ujian ape ni?
Untuk apa?

Ni sebenarnya Ujian Pendengaran. Doktor suggestkan die buat ujian pendengaran sebab banyak kali dah die kena jangkitan telinga tengah. Apa itu Jangkitan Telinga tengah? Korang baca sini. Doktor nak tau sama ada pendengaran dia ade terjejas ke tidak sebab kerap sangat kena penyakit tu. Pulak tu kena dua-dua belah telinga pulak...tapi buat masa ni bila aku panggil die, die menoleh...maknanye die masih dengar la....so keputusannya, tunggu next week sebab ujian tu semalam GAGAL!

Sebab masa tengah run yang ke lima die dah bangun...itu baru sebelah telinga je...huhu....kalau die dah bangun memang payahla die nak tido balik.....masa buat ujian ni dia kena tido...nak suruh die tido aku bagi die minum susu dulu....bile die dah nyenyak tido cardiologist pun terus pasangkan wayar-wayar tu....tu pun masa tido masih gerak-gerak lagi...so, reading akan sedikit lari lah....lepas tu diorang suggestkan buat appointment hari lain pulak sebab test ni memang akan makan masa dan next appointment mungkin dia akan diberikan sedatif untuk bagi die tido lena dan ujian akan berjalan dengan lancar...hohoh....syian pulak dia tapi nak buat macam mana kan..terpaksala kalau tidak tak dapatlah result....sabar aje la.....


Sebab tido lasak sangat asyik tercabut je ear phone tu, dah kena tukar pakai head phone pulak...headphone pun besor dari kepala die...huhu



5 minit ke 10 minit lepas tu dia bangun pulak...maka kansel lah ujian tersebut....sekian....

Nota asap : Gambo tak berapa nak terang sebab dalam bilik tu hanya bukak lampu kecik je, takmo kasik terang-terang sebab takut die terjaga nanti...huhu...

Thursday, March 3, 2011

Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pneumococcal Desease?

Peneumococcal Desease ni adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus pneumonias atau pneumokokus.  Penyakit-penyakit bawaan bakteria ini kebanyakkannya menyerang kanak-kanak yang berusia bawah 2 tahun.  Dan oleh itu sangat digalakkan untuk mengambil vaksin tambahan untuk mengelakkan penyakit ini atau sekurang-kurangnya membantu untuk mencegah dari dijangkiti oleh bakteria-bakteria ini. Bakteria pneumococcus ini boleh menyebabkan penyakit-penyakit berikut :

  1. Meningitis iaitu radang pada selaput otak atau saraf tunjang, 
  2. Pneumonia (jangkitan paru-paru), 
  3. Bakteremia (jangkitan darah) dan juga 
  4. Otitis Media (jangkitan telinga tengah).

Meningitis (Jangkitan pada radang selaput otak atau saraf tunjang)



Meningitis boleh mengakibatkan kecacatan yang serius seperti kurang pendengaran, lumpuh, kerencatan akal dan maut.  Simpton penyakit ini adalah seperti demam, keletihan, mengantuk atau kelalian, muntah-muntah dan kekejangan leher.


Bacteraemia (Jangkitan Darah)



Bakteremia boleh berlaku apabila kuman bakteria memasuki saluran darah dan mengakibatkan jangkitan darah.  Ia boleh membawa ke Meningitis.

Simpton-simpton penyakit adalah seperti demam, peningkatan kadar pernafasan dan anak meragam.


Pneumonia (Jangkitan Paru-paru)




 Simpton-simpton seperti batuk, kesesakan dada, kahak, demam dengan menggigil dan rasa sejuk.


Otitis Media (Jangkitan Telinga Tengah, sebelah dalam gegendang telinga)


Simpton-simpton seperti sakit telinga, demam dan anak kerap menarik-narik telinga.


Penyakit-penyakit pneumokokal ini boleh mengakibatkan kehilangan pendengaran, kerosakan otak, kecacatan yang kronik, lumpuh, kerencatan akal, gugup atau kesukaran untuk bertutur dan juga boleh mengakibatkan maut. Sebenarnya, kuman pneumokokus ini terdapat didalam hidung dan kerongkong orang dewasa dan juga kanak-kanak yang sihat.  Kebanyakan kanak-kanak akan menjadi pembawa pada satu masa tetapi bukan semua kanak-kanak akan dijangkiti oleh kuman ini.  Selalunya ia kerap mengjangkiti kanak-kanak daripada orang dewasa kerana anak kecil kekurangan antibodi-antibodi yang tepat untuk melawan kuman tersebut.

Mereka-mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit ini adalah kana-kanak berumur 5 tahun dan kebawah, kanak-kanak yang ditinggalkan di nurseri atau pusat jagaan harian, kanak-kanak yang kurang daya tahan penyakit atau kurang imuniti kepada jangkitan, kanak-kanak yang pernah mengalami jangkitan pada telinga tengah, sebelah dalam gegendang telinga, kanak-kanak yang terdedah kepada asap rokok, dan kanak-kanak yang berpenyakit kronik seperti diabetes, jantung, paru-paru atau penyakit buah pinggang.


WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) telah menyarankan agar pemvaksinan penyakit ini melalui pemvaksinan berkonjugat perlu di utamakan kerana penyakit ini merupakan punca kematian No.1 di kalangan kanak-kanak berusia kurang 5 tahun.


Jom buat bisnes dari rumah! klik sini!

Wednesday, March 2, 2011

At Clinic


At clinic.....
Mula-mula ok

 Ok lagi



Dah tak nak dah...cukuplah tu...



tak nak lagi....tak nak



Nota ibu : hehehe...petang ni sekali lagi...last....jangan nangis tau!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails