nuffnang ads

Thursday, February 25, 2010

Apabila Penyakit Lupa Datang

Tadi saya bersama seorang rakan ke bank dengan tujuan untuk melangsaikan segala hutang piutang untuk bulan ini..saya menumpang kereta rakan saya itu kerana tujuan saya adalah untuk men-top-up Touch n Go saya di bank yang sama dengan beliau..dengan sifat yakin saya melangkah masuk ke keretanya..apabila sampai di bank yang terpilih itu, rakan saya menghulurkan duit dia untuk saya lakukan urus niaga dia bersama bank tersebut kerana saya juga ke bank yang sama (apa ayat aku tulis ni daaaa...tak paham lantak korangla)

Tiba-tiba saya teringat yang saya belum mengeluarkan kad TnG saya dari slot Smart Tag...dan alatan tersebut pula berada di dalam kereta saya! Tepuk dahi!..."Atoiii!, terlupa la bawak kad TnG tu kak," kate saya..aisey man..kakak tu dengan penuh rasa hampa turun dari keretanya dan die terus menuju ke bank tersebut untuk melakukan sendiri urusniaga beliau..nampak gayanya sekali lagi saya terpaksa keluar dari pejabat ke bank tersebut seorang diri dengan memandu kereta sendiri...(adalah perkara yang paling malas untuk saya lakukan sendirian berhad)

Sekembali ke pejabat saya terus menuju ke kereta saya dan menyetat enjin dan terus keluar dari tempat meletak kereta..mujur ade parking berdekatan dengan bank tersebut..memandangkan urusan untuk men-top-up tidak sampai 5 minit saya tidak membuat bayaran parking di mesin parking..malangnya, berkali2 saya menekan butang yang sama di mesin tunai namun urusan untuk men-top-up tetap tidak berjaya..saya membuat keputusan untuk ke bank lain pula dengan tujuan yang sama..dalam perjalanan ke bank yang lain itu, saya sempat singgah sebentar di sebuah kedai barangan bayi dengan tujuan untuk membeli Flash Card dan Buku Cerita untuk anak kesayangan..sedang saya leka dengan mainan kanak2 sebab ade hati nak beli mainan aliff tiba2 telefon tangan saya berdering2..saya mengangkatnya menjawab..rupa2nya panggilan dari nursery meminta saya membelikan susu untuk aliff...ketika itu juga saya teringat yang saya TERLUPA untuk mengisi semula tin susu kosong aliff dengan susu baru..ini bermakna aliff sedang kelaparan susu di sekolahnya.....Arrghhh! tidak, kenape ini harus terjadi kepada saye..kenape...kenape..kenape...dengan agak menggelabah, saya bergegas memilih buku2 untuk aliff dan terus ke kedai bawah untuk membeli susunya pula..

Selesai urusan saya men-top-up TnG di bank pilihan yang lain terus saya memecut laju ke opis dan menuju ke nurseri dengan tujuan untuk menghantar susu aliff...kebetulan saya sampai di sana aliff baru selesai mandi..kesian die..cikgu die kate, die belum minum susu lagi...pagi tadi die minum susu yang memang saya buatkan untuk die dari rumah..hohoh..syiannn anak ibu..sori ibu lupa sangat2..

Bukan itu sahaja, dua hari lepas rumah saya nyaris terbakar gara2 saya lupa menutup api ketika memanaskan sup di dapur..saya terus masuk kebilik untuk menidurkan aliff sehingga saya terlelap bersama2 budak kecik itu..saya terjaga apabila saya lihat muka cemas dan amarah cik abang..die sudah membebel2..saya terus ke dapur dan melihat asap putih berkepul2 dan bau yang sangat hangit dan perit menusuk ke lubang hidung kami..masa tu seluruh rumah kami sudah berbau hangit dan berkabus..semua tingkap dan pintu di buka untuk mengeluarkan bau2 yang tidak diigini..saye lihat periuk sudah hitam legam dan baju2 saya yang bersidaian di balkoni sudah melekat dengan bau2 tersebut...habih sume hangit!..

Mujurlah juga cik abang ade dirumah walaupun die tersedar sudah lewat...jika sekiranya die tiada di rumah agaknya kami dua beranak dan bersama2 anak dalam kandungan saya ini telah meninggalkan dunia ini kerana kelemasan dengan asap dan kebakaran..sudah tentu abang N akan meraung menangisi pemergian kami...syukur, nyawa kami masih lagi panjang...

Wednesday, February 24, 2010

Malam Yang Penuh Misteri

Malam tadi dekat2 pukul 11p.m tiba2 aliff bangun nangis2...itu biase..tepuk2 buntut die, pastu die sambung balik tido...masa tu aku tengah sidai kain kat balkoni..aku dah dengar sore die melalak so aku biarkan saje bagi cik abang pujuk dan tepuk2 die..pastu aku masuk bilik pujuk die, tepuk2 buntut die suh die tido balik..macam bese le die, die akan mengelinsing satu katil tu sebelum mencapai tiun yang sesuai untuk die lelap semula...macam tu lah yang berlaku setiap kali die nak tido..die akan guling2 sampai jumpa tiun die lelap sendiri sambil aku tepuk2 buntut die..hai, macam2 la anak ibu ni..

Tapi malam tadi pelik sikit..jenuh aku tepuk2 suh die tido balik..tapi die tetap nanges2..aku sapu minyak angin kat dada die, perut die, belakang die kot2 kembung ke ape..tapi tak jugak jalan..tetap mengamok takmo tido..bawak dukung pun same tetap tak duduk diam...panas agaknya, so aku bawak die ke hall..dukung die bawah kipas sambil usap2 belakang die, tepuk2 die kasi die tido..tapiiiii tetap tak jalan...nanges2 sampai ilang sore...huuuuu...parah niii...

Kejap2 die diam..penat agaknye..pastu bile die sedar die sambung balik nangis..jenuh aku pujuk kasi botol susu pun takmo, siap tepis lagi..sume taknak..aku dah tak tau nak buat ape..last2 masuk semule bilik..aku bukak kan baju die sebab die dah berpeluh2...kepanasan agaknye..pastu aku ambik hp aku..aku bukak kan bacaan Al-Mathurat Dr. Badrul Amin..sambil2 tu aku tepuk2 belakang aliff.....TIBA-TIBA....jeng-jeng-jenggg...

Aku tengok bulu roma aliff ni meremang sikit2...aku pelik...pastu bulu roma aku lak meremang..masa tu Dr Badrul Amin tengah baca ayat Kursi..terus aku kuar bilik bagitau cik abang yang bulu roma aliff meremang tiba2 masa aku bukakkan ayat Al-Mathurat tu..(Selalunye kalu aliff nangis2 tak bole tido  aku akan buka kan ayat tu bagi die cool dan bole tido dengan lena termasuk aku2 sekali turut terlena)...cik abang terus bukak lampu, die kate jangan pikir bukan2 sebab die tau aku ni penakut...pastu aku tunjukkanlah bulu roma aliff yang tegak berdiri tu...pelan2 die cakap, "Berani ko kaco anak aku yer!.." (merujuk pada makhluk tuhan yang mengganggu aliff)

Aku pelik la, bukan ape, camana pulak tetiba bulu roma budak kecik tu bole meremang kalu tak ada ape2..kite sendiri orang tua ni kalo kite rase seram mesti tiba2 jek bulu roma kite tegak kan...
Haaa, abis kalu budak ape hal pulak??? same lah jugak kan? mesti die nampak sesuatu yang kaco die sampai die tak bole nak tido..Tapiiiiiiiiiii mungkin jugak sebab aku usap2 belakang die, tepuk2 belakang die so die rase geli then bulu roma die terus tegak berdiri..TAPI aku tak rase itu sebabnye..aku rase ini sesuatu yang sungguh misteri..hanya anak aku yang tau..tapi die kecik sangat lagi, nak bagitau kite pun tak reti lagi..

Huhu, sape nak jawab dalam kes macam ni...

Tuesday, February 23, 2010

Di sebuah Kedai Bag


Dah macam kedai jual bag pulak


Semalam, 60 bijik mikroskop baru telah sampai..packaging with travelling bag...hoh, pasni bolela sorang hangkut bawak balik 20 bijik bag sorang..hohoh..

Family Day Orang2 Api

Last saturday, Abang N bawak aku gi Pamili Day topek kojo dio..selama die keje ni die tak penah melibatkan diri dalam famili day komponi kojo dio..setakat datang register ambik gift pastu balik umah tido..tapi kali ni dah ade anak so die a bit excited bawak famili gi famili day..

Pepagi lagi die gi register and amik bekpas and token bawak balik rumah..ha ko, sekali die bawak balik empat bungkus nasi lemak, empat peket kuih2, 4 botol mineral water dan sekarung goodies beg.. sapolah nak makan banyak2 tu cik abang oiiii....nak buek camano dio kato, kawan eh yang bagi...
Solosai menjamah nasik lomak sebungkus ngan kuih sepeket aku siap2kan aliff..sobab kami nak join tengok orang lak kat sinun..pastu plan nak amik lunch pack pastu balik rumah then aku lak bole gi buat kojo tambahan...tapi die lak ralik tengok orang pastu nak tunggu Lucky Draw...adiah best2 dio kato..nampak gaye, aku tak leh nak gi buat keje tambahan la niee...huuuuu...

Banyak adiah dapat..macam2...best kalu anak dah besar2 leh join game2 yang diorang organise tuk budak2..leh dapat adiah..sagu ati pun jadilah..paling2 koman pun tumbler cap ayam pun jadiklah kan..tapi yang aku dapat just tengok ajelah anak orang dapat adiah...aku sendiri nak join game pun tak dak orang lak yang bole nengokkan aliff..bapak die lak sebuk join tengok orang..

 Nih diorang tengah men game hape tah..rase2nye tuk budak2 punye game..masa ni sebuk layan aliff die nak berlari2 di tengah2 padang yang sedang panas terik itew..


 Tengok aje lah orang dapat adiah..hohoh...banyak tu adiah die dapat lebih dari 5..maklum anak dah besar leh la join sume game..laki bini pun join sekali..

Yang tatahan tu budok kecik tu tak bole dok diam..seboklah die nak join budak2 besar main belon bosar  tu...jalan pun ogek2 lagi jap2 tergolek dog..aku gak yang nak bangunkan die..kalu aku dukung bawak dok bawah khemah dia lari balik ke tengah padang tu...nak gak die jalan dalam tengah2 panas tu...abis itam legam aku nanti sebenarnye aku tatahan panass..huhu..tapi sebab nak memenuhi niat anak tu kan, aku ikutkan aje laaa...hehe...


Budok kecik tu sebuk nak join main situ..


Aliff : Jom lah ibu!
Ibu : Tak nak ahh..panas! nanti ibu itam legam aliff tak kenal ibu lak..


Gagah die berjalan ke tengah padang tu..


Aliff : Haa..dah nak sampai ni..tepi baba..

Ish ishh ishh isshhh..kirik kanan kirik-kirik kanan kirik..


Waahh!!

Sementara tu, ini adalah lunch pack untuk hari itu..dapat 3 kotak..tak habih gak makan...


Sejak dari rumah lagi aku dah rase takde betuahnye hari tu...pesal pe aku rase macam tu, pesal instinct aku ni memang kuat...hekz hekz hekzzz...tapi disebabkan cik abang gagah jua berani menunggu untuk Lucky Draw, aku bersabar ajelah di bawah khemah ketika panas terik yang memancar pada hari tersebut..ape ayat aku karang tak paham orang baca daaa...

Sehingga pukul 3.00 petang barulah sampai ke acara ke kemuncak iaitu top 20 Grand Prize...name Abang N tetap tak kuar, maknenye ade harapan untuk dapat Grand Prize nih..hehe...die cakaplah...yo lah tu...adiah Lucky Draw untuk tempat ketiga ialah sebuah Washing Machine jenama Toshiba dua pintu dengan ade penyejuk dan pemanas (taktaulah tu untuk air sejuk ke air panas)...adiah kedua pule adalah sebuah Peti Sejuk Toshiba 2 pintu..taktau besar mane..dan adiah yang ditunggu2 oleh semua orang ialah sebuah Plasma Tibi Toshiba 32"...

Masa nak announce untuk grand prize ni aku tengok tetibe budok kecik tu dah tersengguk kat bahu Abang N.... Halohhh, cian tul budok kecik tu..last2 aku angkit die dari baba die terus gi masuk kete..tunggu Abang N kat dalam kete sejuk sikit...sampai sudoh memang tak dapat apa2 pun...tuah tidak menyebelahi kami pada hari kejadian..ape yang kami dapat hanya penat menanti dan menanti, mengharapkan tuah di kaki namun tak juak tuah itu datang..hohoh..

Sekian untuk entri kali ini..jumpa di lain hari..

Wednesday, February 17, 2010

Contest Aksi Gigit Si Manja - by MommaMia


Contest again!..
Untuk kesekian kalinya sebelum aku deliver dan bercuti panjang aku nak mencuba nasib dalam kontes ni...ikutkan hati takmo dah join mane2 kontes pasal tak penahnye menang even top 20 pun tak penah dalam list..hehe..(bunyik macam dah majok..hohoh..)

Aku copy paste syarat2 penyertaan :

Apa yg Mommies perlu buat :
  • Add blog Momma Mia dalam blog list anda > DONE
  • Wajib jadi follower Miakididdles > DONE
  • Tepekkan banner Contest disidebar blog anda & pastikan ianya di link back ke blog contest (no link back will be disqualified) > DONE
  • Terbuka kpd si manja berumur dari 0-3 tahun. Gambar make sure menunjukkan aksi gigit anak anda yg paling notti / cute / macho / sweet > DONE
  • Upload hanya SATU gambar jer ek... Jgn lupa nyatakan nama anak, tarikh lahir, nama ibu & WHY uols rasa aksi gigit si manja anda tuh notti / cute / macho / sweet > DONE
  • Setelah siap entry anda, sila tinggalkan jejak di bahagian komen supaya Momma Mia boleh terjah aksi si manja anda (bagi link untuk entry tu + email address) > DONE


Nama budak ni : Aliff Affan bin N. Nezree
Tarikh lahir dia: 11 Disember 2008
Nama mak budak ni : Asfalela bt Nawawi

Ekceli die tengah gigit elephant yang gantung2 dekat playmat die tu..memandangkan die dah besor dan tak bole nak landing2 lagi kat playmat tu so aku bukakla elephant yang gantung2 tu kasi die main2..die lak sume bende nak bawak masuk mulut..kebetulan time aku snap gambo tu die tengah gerramm mengeget bende alah tu...aksi die tu nampak chomel dan notti la pulak ..huhu..










Tuesday, February 9, 2010

Wedding Photo Contest by Lynn Hamzah


Kontes ini dijumpai ketika saya berjalan2 di blog sape2 tah..maklumla boring2 saye pegilah terjah blog orang dan terjumpa pula kontest yang agak menarik ini dan sempat lagi nak join sebelum cuti raya cina ni..kontes ini adalah anjuran oleh Lynn Hamzah..hadiah yang ditawarkan agak berbaloi juga lah..

Syarat-syarat penyertaan adalah seperti berikut:
  • Jadi follower blog LYNN dan QISTINA WARDROBE... DONE
  • Letak banner di atas di ruang side bar blog anda... DONE
  • Letak tajuk entry seperti diatas dan make sure entry link anda back to Lynn Hamzah DONE
  • Hantar sekeping sahaja gambar perkahwinan anda yang anda rasa sangat cantik & menarik...Kalau boleh biarlah close up kat muka anda & pasangan... DONE
  • Letak 1 gambar jer yer...Kalau banyak-banyak nanti pening plak kepala juri nak pilih yang mana satu yang cantik... DONE
  • Sertakan nama anda & pasangan...Sertakan juga tarikh ulangtahun perkahwinan anda & pasangan... DONE
  • Ceritakan sket kenapa gambar tu anda pilih untuk menyertai contest nie... DONE
  • Last sekali, tinggalkan penyertaan anda dalam comment box entry nie ok... DONE
  • Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Febuari 2010...
Hadiah untuk contest nie:
  • Hadiah 1 - Barangan bernilai RM 200.00
  • Hadiah 2 - Barangan bernilai RM 150.00
  • Hadiah 3 - Barangan bernilai RM 100.00
  • Hadiah Saguhati

Saye nak join contest ini setelah kechiwa selama ini masuk kontes tak penah menang walaupun saye tahu chances nak menang tu agak tinggi sebab ramai lagi kontestan yang mempunyai gambar kawin yang lebih menarik lagi tertarik...so kali ni nak mencuba nasib diri sendiri pulak..mane tau ade ongg taun ni..huhu..


Nama Pengantin Perempuan : Asfalela bt Nawawi
Nama Pengantin Lelaki : N. Nezree bin Nor Mohamed
Ulangtahun Perkahwinan : 01hb December 2007

Gambar ini di pilih kerana saye merasakan incik abang saye sangat ensem dan macho diwaktu itu..dan saye puler seolah2 seorang pengantin baru yang sangat cun lagi pemalew sedang merenung masa depan bersama2 cik abang saye..ahaksss...

Saye Dah Layak Jadi Pakar Orthopedik

Huh! tak sangka, mulai saat ini, ari ini aku dah bole jadi pakar ortopedik macam Dr. Sheikh Muszaffar tu..hehe..ape, ingat aku tak layak ke? aku pun belajo tinggi gak dulu..huhu..

Bukan ape, cekgu2 yang rajin dan bijak ini telah memberikan tugasan tanpa arahan yang nyata maupun bertulis kepada kami..maknanya, die tak suruh tapi kami dengan rela hati membuatnya..eeee...

Macam ni daa,..duluuuuuuuu ade sorang cekgu ni, nak gunakan tulang temulang ni untuk exam student2 die...tulang2 tu memang dah terikat dalam rangkaian die mengikut susunan yang betul..

Jadinya, bile die nak gunakan tulang itu maka dipotongnya lah tali2 yang mengikat tulang2 itu dengan JANJInya, die akan susun dan ikat semula tulang2 itu..tapi, sampaila ke hari ini janjinya tidak tertunai..oleh sebab kami2 ni rajin2 belake dan tanpa mengeluh, maka semalam kami memulakan tugas kami untuk mengenalpasti dan menyusun tulang2 tersebut..ecehh, kununnnn...hehe...


Ni antara cebisan tulang2 manusia tersebut


Kami kena susun itu tulang belakang manusia seperti contoh tulang tengkorak yang berdiri itu..kalu nak tau, setiap tulang belakang kite tu mempunyai jenis dan bentuk yang berbeza..haa, camana korang nak kena tengok satu2 bentuk2 die tu?..tulang belakang kite ni terdapat 24 ketul tau..ko susun la dari no.1 sampaila no.24 tu betul2..kot tak betul karang cacat pulak orang ko..


Ini ialah proses mengenalpasti jenis2 tulang dan menyusun tulang2 tersebut mengikut susunan


Tulang2 yang telah disusun, di label, dan diikat dgn betul..

Perhatikan, mereka bekerja dengan tekun untuk menyusun tulang itu dengan betul


Haaa...amacam kengkawan...
beginilah bentuk orang itu jika tulang temulangnya disusun dengan betul...



Haa..satu lagi tugasan, menyusun ini tulang puler...tahukah anda tulang ape ini???


Inilah die tulang arnab..rabbit skeleton..
anda dikehendaki menyusun tulang2 arnab yang dalam kotak2 itu menjadi seekor arnab yang lengkap..hadoiilaaaa...banyak tuuuuuu...




Monday, February 8, 2010

When Aliff setat jalan-jalan

Nak tengok tak budak tu jalan-jalan??
Sila2 tengok video di bawah :

**Buat2 tak nampaklah yer rumah saye yang bersepah itu..hehe

video


Yang ni lagi sepah sebab die baru jer lepas mengemas..heheh

video

When Aliff Go To The ZOO




Tadaaa...semalam tanpa perancangan kami telah ke ZOO Negara membawa budok kecik itu..dalam pukul 10 lebih cik abang suruh bersiap2..ape lagi tanpa berlengah laju je saya menyiapkan aliff dan diri sendiri..hehe..orang ajak jalan memang saye akan buat laju2 punye...kalu tak ikutkan karang kena marah lak..heheh..alasan jek tu..

Ingatkan die nak gi Keramat dulu then pastu terus shoot ke kl untuk carik barang die..tapi die kate die dah setelkan projek kat Keramat tu dan sekarang die nak ajak kami jenjalan ke ZOO pastu baru masuk kl carik barang die..so, saya pun ok aje laa...

Dah bertaun jugakla tak pegi ZOO..seingat aku saya last saya pegi ZOO taun 1997 kot..tu pun masa muda remaja lagik..masa tu tiket nak masuk sana dalam 11 hengget..sekarang mak oiiii..berdabel2...pastu ade pakej lak tu, kalu ambik pakej biasa RM20, kalu pakej yg termasuk Butterfly Farm dengan Insect semua tu RM25..so, kami ambik pakej yg RM25 hengget tu..kunun nak gi semua tempat la..udahla kami sampai tu dah pukul 11 lebih, ari pun dah setat panas terik dengan tak bawak stroller budok tu, dgn perut pun dah lapo..jadinye kami pun terpaksala bergilir mendukung budok yang berat die dah dekat 9 kilo tu..(kecik je aliff ni..hehe)..tapi aku saya lak cepat letih sekarang, mana tak dengan perut yang memboyot nak pulak mendukung aliff cepatla penat..kejap2 saya nak dudok, kejap2 saya nak mengunyah, kejap2 saya nak minum..

Cadangan bawak Aliff ke ZOO tu sebabnye selama ni asik bagi budok tu tengok Animal Planet je..so, kali ni nak tunjuk the real animal pada Aliff..tapi die lak bile dah masuk ZOO tu buat muke poyo jek macam tak ada perasaan..tengok binatang2 tu pun dengan muke poyo tak excited langsung..huh..ape la anak ibu ni...



Memule tengok monkey, bird pastu tengok bear ni..aliff tak excited pun tengok bear ni tak taula pasal apa..tapi saya pelik la, nape bear tu asik round2 situ jek macam org bersa'ie pulak..(tengok bear yg depan tu) die jalan dari ujung tembok ke ujung tembok..yang ni takpe jugak..yang belakang tu (yg dekat pintu tu), jln dua tiga langkah patah balik, pastu jln lagi dua tiga langkah patah balik, macam org tertinggal sesuatu barang pastu lupa apa die..haa, naik heran saya..agaknye trainer die latih macam tu kot..




Rimau yang ni pun sama, asik jalan ke depan ke belakang, ke depan ke belakang..kenape yer?


Haa, yang ni cool..siap mandi manda dalam air yg keruh itu sesambil tengok orang, orang tengok die..

Lion ni pun rilek jer..orang tengok die, die tengok orang, ape aku kesah?




Tengok pulak flamingo..sekor2 berdiri tegak macam patung..itu cara burung flamingo carik makanan..die akan snap ikan bile ikan lalu dekat die..

Dalam Aquarium, die so bit excited tengok ikan2 dalam akuarium tu






Tapikan, sampai sudah kami tak jumpa Butterfly Farm dengan tempat Insect2 tu semua..tak taulah kalau kami yang tak nampak signboardnye..incik abang memang tak puas hati selagi tak jumpa tempat tu..sanggup ajak saya pusing2 lagi, saya yang tak larat ni ikutkan ajela..kang tak pasal kena marah lagi...

Tapi memandangkan kami2 ni dah penat maka apa yang saye tau hanya nak balik sahaje..budok kecik tu pulok dah bape kali garuk2 kepala yang menandakan masa tido die dah sampai..so bila masuk je kete, minum je susu, apalagi terus la die tido..jadinya, plan kami nak ke kl mencari kasut incik abang tidak juak kesampaian..syiaann abang saye..takpela abang, nanti ade masa kite gi carik kasut abang tu tapi duit tu jangan pusing kat lain dulu ok..

Sekiang dahulu..nanti sambung citer lain pulak..

Friday, February 5, 2010

Citer Semalam Pulak

Semalam, saye membawa aliff pegi cucuk..ni cucuk untuk Chicken Fox pula..kebetulan kami sampai di Klinik Dr. Kamarudin tu tak ade pulak patient..so, sah2 la kami org first untuk petang tersebut...tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ade pulak tapinye, doktor tak ade pulok..camana tu?..

Ekceli masa saye kuar dari lif, saye nampak doktor Kama masuk lif depan yang lif saye kuar tu..agaknye die pegi tengok baby yang baru lahir kot..die naik ke ward dulu check baby-baby yang baru lahir semalam..tapi tak ape, saya masih boleh menunggu punye...disebabkan tak ade patient makanya aliff menkonker semua mainan kat dalam klinik itu...nak tengok ape die buat? Jeng-jeng-jeng...

Aliff : U..u..u..uu.u...u.uuu.. tiger! .nanti die geget kite! takmo-takmo! syioh-syioohh!




Aliff : Main ni lagi bessssh dari layan tiger itu..
ape nak buat dgn bola-bola ini...?..hmm, pikir-pikirkan...



Aliff : Ahh! main ni la pulak..lori ke ape ni??...
kenape tak ade kepala?..peliklaaa...



Akhirnya, berani jugak die mengusik tiger itu...hehe...
Aliff : Good boy tiger...


Kesian kisah aliff dan tiger the po'oh...eh eh..sekian daaaa....

Wednesday, February 3, 2010

Aliff Dah Nak Berjalan Sendiri

Semalam, setelah aku melatih die berhari-hari untuk berjalan, maka dengan kehendak atinye die mahu berjalan sendiri..tepuk tangan utk aliff...hehe..lega ati aku tengok die ndak berjalan..die tu bukan tak bole berjalan sendiri, dah lame die bole berjalan sendiri tapi die takmo..belum ade keyakinan diri..dan semalam tanpa disuruh maupun dipaksa die berjalan terkedek-kedek dengan tangan ke depan mengimbang diri die..banyak jugak langkah yang die dapat..hehe..sunuk dapat tengok anak dah berjalan..kawan-kawan die yang lain kat sekolah tu sume dah bole berjalan..tinggal die je yang agak ketinggalan..tapi takpe, perkembangan setiap anak-anak tu tak sama..jangan sesekali membandingkan anak kite dengan anak orang lain, nanti kite yang tensen sendiri..

Tuesday, February 2, 2010

TO-DO LIST

Wish list saya for this year:

Hohoh..dah lambek post tapi takpe..baru masuk bln 2 kan..hehe..
taun ni kalu bole saya nak capai bende2 ni :

1- Bayo abih utang KPM (sikit jek lagi tinggal)
2- Bayo sikit2 utang PTPTN (Jgn buat2 lupe bayo tiap2 bln)
3- Nak beli umah teres cam shifa...ahahaha..pastu nak renovate cam umah bangelo..ohohoh..
4- Nak gaji besor lagi.. (tuko keje laa makcik)
5- Ermm..nak beli kamera DSLR ... (kene pk byk byk byk byk kali..byk bende lain yg harus diutamakan)
6- Nak jadi orang rajin...hekz hekz hekzzz..
7- Ermm..ape lagi yer..byk lagi ni tapi malulah pulak nak tulih kat sini..hohoh..

Sekian sahaja untuk memenuhkan entri minggu ini..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails