nuffnang ads

Thursday, May 27, 2010

Berpisah Jua...Uwaaa!!

Akhirnye seperti yang diputuskan oleh Dean, make kami telah berpecah dari Health and Medical Science Department ke Biology Department..sape2 orang Fizik dengan Sains yang dok dalam HMS dulu sila2 ler pegi ke department masing2 yer..begitu jugalah sebaliknya..

Nak citernye, semalam diadakanlah jamuan perpisahan...kununnnnyee...padahal jumpe lagi kat CFS ni..hahaha...pukul 10 pagi adalah acara bergambo beramai2...memule amik gambo tu muke masing2 serius jek, maklumla sumenye mak2 orang, bapak2 orang bukannye mude belia lagi..yang mude belia tu ade jugaklah mereke tak ada masalah dalam begambo ni...ha, pastu student yang tukang tangkap gambo nih suh kami2 ni buat aksi sendiri2, pandang atas ke, pandang tempat lain ke..biasalah remaja2 sekarang kan suke buat macam tu...apalagi superior2 ni mane reti buat aksi2 macam tu kan, kalau dah kayu...kayu jugak...huhu..jangan marah yer...
yang buat aku gerrammnye, kak timah dah terDELETE gambo2 tu! adoyaiiiiii....cantek taw gambo2 tu..macam2 aksi...

Pas begambo apalagi acara makan2 lah..sebelum tu ucapan dari Head of Department, Deputy Head, pastu lagi dieorang tunjuk klip video ucapan2 dari superior, pastu gambo kenang-kenangan semasa memule setup HMS...huissshh...yang pasti warga HMS semuanya bagus2lah..teramat2 bagus..hehe..masuk lif tekan butang sendiri..hekz hekzzz...tapi memang bagus pun...

Potong kek by Head Department Sis Susilawati



Penyampaian cenderahati to Deputy Head Bro. Azmi



Makan2 di mulai oleh Bro. Su..hehe..



Last sekali macam besela Lucky Draw..tau ape aku dapat...jeng-jeng-jeng..

II
II
II
II
II
II
II
II
VVVVV
VVV
VV
V




II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
VVVV
VVV
VV
V

GARAM, MUG, MEGI, JAJAN-JAJAN..HAHAHA!
Garam (kat rumah pun garam dah nak abih ni takyah beli lain)
Ade yang dapat bihun, cincaluk...issshhhh sape punye ideala kasi barang-barang dapor nih...hihi

keseluruhan 'gift' yang aku dapat :


Memo Pad ni cantek :

Makhluk Asing Menyerang!!!

Haaa!! aku dah dapat tangkap die...padan muke die, mati dah!..baru dapat sekor..memang die ni lah yang geget aku anak beranak..sian kami taw...merah2, gatal2 badan kami kene geget oleh makhluk asing nih...jahat betul die...adeke kami yang berdarah manis ni jugak die jadikan mangsa...sekarang kao bagitau aku mane lagi kawan2 kao??!!!

Jahat ko yer!

Tengah sesedap landing atas slide mikroskop


Pale dah putus..hohoh..pemandangan dari bawah..

Nurseri atau Baby Sitter atau Sendiri Jagalah

Sape-sape yang ada anak dah tentu penin kepala mana nak anta anak (kalau dua-dua keje)..if salah sorang jek yang keje bole la harapkan isteri yang menjaga anak di rumah...kalau dua-dua keje payah sikitla..kalu nak benti keje sayang pulak dengan keje yang ada sekarang walaupun gaji tak seberape...nak benti ekoNOMONEY eh silap ekonomi belum lagi stabil..lainlah kalu gaji asben bapoklah besornye, anok2 pun besor, simpanan untuk pelajaran anak cukup, keperluan untuk keluarga cukup, untuk kecemasan pun cukup, so bole la dok rumah belek anak je..kalau taaaaaak...lu pikirla sendiri...

Mule-mule dulu aku pun mengalami dilemma jugak..nak anta nurseri ke, nak suh orang jaga ke, nak suh mak bapak sendiri/parents in law jaga ke, atau nak upah bibik???...musykil-musykil...kadang pasal sape nak jaga anak kite pun bole gadoh laki bini tau...huhu..payahhh...

Sampaila sekarang bile aku anta aliff ke nurseri adalah beberapa orang yang tak setuju...hmmm...sampaikan aku pun dah tak reti lagi dah nak bagi alasan ape kat diorang...sebab yang aku nampak, anta anak ke nurseri ni adalah lebih baik sebab awal-awal lagi anak aku dah didedahkan dengan pendidikan awal, dari kecik lagi die dah pandai bergaul dengan kawan-kawan die..eh, banyak lagi laaa kebaikannya..

Sebenarnye terpulanglah pada kita, mana kite nak letak anak kita sepanjang kita bekerja...kita nak yang terbaik untuk anak kita so kita bagi yang terbaik untuk diaorang..semua ade pro and kontra..

So bagi mereka-mereka yang tak sependapat dengan aku, aku tak paksa pun mereka-mereka ni terima pendapat aku tapi at least cuba lah bukak minda tu sikit...tak semua nurseri tak bagus okeh..malas nak celoteh lagi...suka hati merekalah!

Yang aku pasti, nurseri tempat anak aku adalah yang terbaik!..baik punye!!hihi...

Baca sini dan sini

Aliff duduk nurseri sini taw.

Wednesday, May 26, 2010

Malam Tadi

Semalam, abang N saye rajin lagi..kemarin pun die rajin jugak..nak citer, semalam die guren ikan, pastu guren sayur..petang semalam sampai rumah die kuarkan sosej, beger, nuget pastu guren..aku makan aje tanpa segan silu...

Malam tadi die jugak masakkan nasi...pendek kate sume tugas aku dia ambik alih laaa..mesti korang2 yang baca ni nek burin dah kan..asik-asik citer abang N die je yang rajinnye..heheh..saje nak citer...tak bleh???hikz hikz...

Nak kasi korang tengok skek hasil air tangan abang N..tadaaaaa!!


Sayur Guren Pop Rock


Masuk yang ni dah 3 resepi die buat..mule2 Udang Goreng Rock n Roll (dalam entri ni), pastu Daging Masak Slow Rock (itu tadak cita dalam blog) dan malam tadi punye resepi Sayur Goreng Pop Rock (resepi kali ni aku yang letak nama pasal die dah blurrr)

Motif citer ni??? Ntah..

Tuesday, May 25, 2010

Semenjak Dua Menjak

Semenjak dua menjak ni kan (baca dengan intonasi nabil raja lawak), abang N saye agak rajin menulun saya di rumah..ari minggu aritu die tolong saye basuh pinggan, melayan aliff, lepas tu tolong saye masak...senaaaang hati saye melihat...jarang dapat tengok die nak tulun saye macam ni...pagi-pagi sabtu tu lepas aliff siap mandi sume die bawak aliff gi soping..soping ape lagi soping barang dapur la...sekarang tugasan membeli barang dapur diserahkan pada beliau..bukan dari sekarang, sejak dulu lagi dah cumanye dulu bertemankan saye..sekarang payahla nak bawak adik sekali gi soping barang dapur...nak bersesak-sesak dengan ramai orang, pastu nanti kalu adik nak neneng payah lak sebab saya BF baby..

Semalam balik dari keje die masak nasi...memang die selalu tolong masak nasi pun..tapi die tak stop kat situ jek..die kuarkan sayur dan lauk-lauk dari peti ais..ok takpe, itu pun die selalu buat....ingatkan die keluarkan aje lauk-lauk tu tapi siap basuh nak masak..owhhh hubbyku..sangat terharu ku rasa kan...hik hik...

Tadaaaa!!!
Inilah hasilnye,


Udang Masak Rock N Roll..hohoh...

Rase sangat syedappp..ada rase pedas-pedas skit...bile aku mintak resepi die tak kasi..secret recipe katenya..ok tkpe, lepas ni kalu org teringin nak makan abang masakkan yer..tau ape die jawab.."tu tak bole janji, kena tengok rajin ke tak rajin," adoiii..nampak macam die nak meletak jawatan sebagai chef untuk hari-hari yang berikutnye...hihi..

Dah lame tak citer pasal budak nih, nih kasi interframe skek..semalam die bangun tido dengan baik sekali takde nangis-nangis terus snap gambo..

Macam gedik je aliff nih..hihi..

I like!!!


Tak kan cite pasal abang ajekan..so for the first time interframe adik sekali dalam entri kali ni...



Tak ade kena mengena langsung dengan citer dalam entri kali ni kan....
sukati saye laaaa...lalalaaaa...

Friday, May 21, 2010

Tulun!!! Aku Gatal!!

Jangan salah sangka yer..bukan aku yang gatal tapi badan2 aku habis gatal2..mulenye aku sangkakan aku allergic pada makanan yang gatal2....tapiiiiiiiii aku syak sesuatu sudah membiak dan bersarang di rumah ku...semalam lepas mandi aku tengok badan aku bahagian atas sudah gatal2 macam ruam..beberape hari sebelum tu betis aku gatal2 merah macam kena gigit semut...makin garuk makin gatal..lepas garuk die akan merah sebesar duit 5 sen lebih kuranglaa..kat tengah2 yang merah tu macam berair skit..sekarang dah tak merah itu bahagian tapi kalu di garuk lagi akan laaaaaaagi gatal...means tahap kegatalannya berpanjangan berhari2 lamenye dan meninggalkan parut hitam..sudahnye betis aku dah penuh dgn duit2 syiling..

Aku syak bende yang menggigit aku ni adalah kutu/hama kucing!!..sebab aku jumpe binatang ni kat tempat tido kami..binatang tu kecik jek, kaler cokelat dan bole terebang...bile aku search gambo kat tenet bentuknye lebih kurang ginilah :

Inilah suspek yang aku syak telah membuat onar di rumah aku



Berdasarkan pemerhatian aku bentuknye lebih kurang gitulah cuma kaki die aku rase pendek sikit tak macam tu...hmmm...aku sendiri pun tak pasti...nanti kalu aku jumpa lagi binatang tu aku nak kidnap seko bawak ke lab nak tengok bawah mikroskop..pastu aku nak suh die cakap kat mana lagi kawan2 die yang banyak tu...kaco hidup aku jek cehsss!!!..

Masalahnye, bukan aku saje yang dapat gatal2 ni..semua orang kat rumah ni kena...masalah besarnye pulak, rumah aku ni ade baby..kesian baby...aritu kat tangan die ade 7 bijik merah2 macam kena gigit semut..kesiaaaan sangat2 dekat baby...dan masalah yang PALING BESAR ialah rumah aku tak ada kucing!!!...so, dari manakah binatang ini muncul? dan dimanakah sarang2nye??? sungguh aku musykillllll....

Aku syak lagi, bende ni telah mengikut aku balik bila aku send anak aku kat baby sitter...makcik tu tak bela kucing, tapi ade sekor kucing ni suke masuk rumah die...pantang orang bukak pintu laju je die masuk...aku syak kutu2 pada kucing tu melekat pada kami dan telah mengikut kami pulang dan mula membuat sarang dirumah kami...

Minggu lepas aku dah buat operasi membersihkan rumah, aku vakum tikar2, toto, tilam sume...tapi bende tu masih lagi ade...aku dah buntu ape lagi harus aku buat nak hapuskan parasit tu..nampaknye besok lagi sekali aku kena buat operasi penghapusan hama2 tu tapi kali ni dengan menggunakan antiseptik pula...hmmm...

Wednesday, May 19, 2010

Salin Kulit

Cantek tak lay out baru saye??..hehe...macam same yang dulu jugak kan? cuma bezanya background dah lain...hik hik..ala kira buleh aje laaa...dah lame sangat pakai lay out dulu tu, so sejak dah bergelar ibu aliff dan azwar ni kena tuka layout baru laa..tak kan masih lay out lame kan..gambo atas tu pun nak tukar jugak tapi belum ade lagi gambo yang sesuwai..nanti dah dapt gambo yang cantek saye tuka k..sementara ni nikmatilah seadanyee..

Tuesday, May 18, 2010

Aqiqah, Cukur Jambul dan Jejak Tanah Baby Azwar

Majlis telah diadakan pada 01hb Mei lepas..gambo tak dapek ambik dgn kamera kerana kehabisan bateri..huhu..so terpaksa menggunakan kamera henpon..so gamba ade sedikit tidak cantiklah disitu..gambo dan video lain ade dengan abang aku tapi lum transfer dalam thumbdrive..masih dengan die..


Tu moyang sedare die nak potong jambul..








video

** Gambo agak silau yer incik, cuaca terang benderang pada hari kejadian..

Friday, May 14, 2010

Transformers

Saye bukan nak cite pasal baby baru tapi nak cite bende baru cik abang saye beli..bukan transformers..tapiiii........


II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
II
VVVVV
VVVV
VVV
VV
V



Lihat! ape yang incik abang saye idam-idamkan selama ini dah dapat..mende alah ni dari sejak memule kawin lagi die nak beli tapi aku tak kasi sebab dah ade tibi aku buat ape nak beli tibi barukan..die kate die nak letak dekat hall so tibi yang sedia ade die nak letak dalam bilik..standardla sume orang macam tu kan..aku ikutkan ajelah..hari2 asik nyebut tibi baru tibi baru..duit die biarlah die nak buat ape pun...aku cume tompang tengok je...


Ini die tibi aku masa bujang lagi aku beli tibi ni (kecik je 20 inci)

Maka apabila sampai di rumah aku dikerahkan untuk memasang dan set tibi baru ni...kenape aku? sebab die dalam bab2 elektrik elektronik ni baik nak install memang die tak pandai...sume nye harap kat aku macamlah aku pandai dan tau segala bagai..name je keje dengan orang api...aku pun same tak reti jugak tapi aku suke nak mencuba..die cume tengok je, tapi bab mengangkat tu die tolongla..ape, ingat ringan ke nak angkat sensorang..29kg tau!..perghhh...

Dah sambung wayar sume sekali bile on je, kuor gambo itam putih pastu sore takdak...jenuh aku belek2 buku installation mcm mana nak kasi kaler dan sore kuor...tekan sana tekan sini sume tak jalan...nak fed-up aku..ape kes beli mahal2 pastu gambo itam putih, takde sore pulak tu..cik abang aku tengok je, siap cakap aku pun same bebal macam die..tapi at least aku cuba jugak buat..

Akhirnye, aku terai alih2kan wayar belakang tibi..ruper2nye aku salah sambung daaaa...aiseh, bayangkan 2 jam aku belek buku tu nak mendapatkan kaler dan sore..alih2 wayar salah sambung...ampehhhhh....


Ini die rupe setelah di pasang

Dan inilah die rupe tibi yang telah di transformkan dari 20' ke 42' :


Yang bestnye tibi ni selain dari tengok tibi dan video, die juge leh sambung pada pc, bole baca SD card dan macam2 lagi...sume tu aku tak abih baca lagi dalam buku installation tu..wah! lepas ni boleh save gambo banyak2 dalam thumb drive dan SD card pastu tengok dekat tibi..skrin besar lagi..bestnye!....

Gambo2 di atas di ambil dengan menggunakan Free Gift yang kedai tu bagi..

Inilah die free gift tu! :

Wednesday, May 12, 2010

Siaran Langsung Hari Ini

Salam bersiaran dari saya, ibu aliff...sekarang dah jadi ibu aliff dan azwar..huh tak sangka betul cepat pulak baby baru tu keluar..sumenye dah di aturkan oleh Allah s.w.t....dua bulan dalam pantang dan tak online blog..maklum hanya harapkan pc dkt office...ye lah org mesekin tiada daya upaya nak beli laptop dan berukband atau seumpamanya..hahaha...nak online guna fon cukup payah..masuk fb guna fon pun sukar2...last2 terus tak masuk2 lagi dah..hohoh..

Kronologi kes bersalinkan baby baru akan ke udara nanti...penceritaan akan diceritakan oleh saya sendiri tapi...sekarang tersangat bz mengisi KPI dan APAR...maklum baru naik keje...ponin palo den nak ngisi mende alah ni..tak isi kang tak naik gaji lak walaupun berape ciput je naik gajinyeee...hoh....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails