Ini adalah percubaan kali kedua setelah percubaan pertama hanya berhasil sebanyak 50%..hihi...oleh sebab tak berjayo mako den torai lagi sekali...
Bahan-bahan ni main agak-agak yo...agak-agak lobih korang kurangkan lah yo..agak-agak kurang korang tambah la ape yang kurang.
Bahan-bahan :
2 ekor ayam kampung
Bahan A :
Segonggam cili api...nak podeh lagi tambah laie cili yo..
2 biji cili bosar (untuk mengurangkan raso podeh)
5-6 ulas bawang putih
7-8 ulas bawang kecil
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 batang serai
Bahan-bahan lain :
2 helai daun kunyit (di hiris)
3 biji kelapa (den boli santan 1 kilo, guno 3/4 santan daripada 1 kilo)
4 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
Kekdah-kekdah :
1. Bersihkan ayam..celurkan ayam lebih kurang setengah jam atau sehingga ayam empuk..(masuk ayam dalam pressure cooker cepat empuknya).
2. Buang air ayam tu..tak nak guna air tu sebab nanti rendang berbau kurang enak dan tak tahan lama (omak mentuo den kato).
3. Blend semua bahan A.
4. Masukkan bahan A ke dalam ayam dan renehkan atas api hingga bertukar kaler macam hijau-hijau.
Macam ni :
6. Kacau sokmo agar tidak berkerak. Masukkan garam secukup rasa. Jangan banyak sangat nanti bila kuah tu pekat nanti lagi rasa masin.
7. Bila agak-agak kuah santan dah tinggal suku masukkan kerisik dan daun kunyit. kacau lagi sampai kering macam ni.
Siap Rondang Omak Mentuo Den!
Hehe..
*NOTA KEYBOARD : Hampir berjaya, 80% kata Abang N...ado raso macam mak dio buek, rupo pun ado...tapi ayamnye liat..hohoh...
**Kepado kengkawan yang makan rondang den tadi, maaf yo, liat macam mana pun korang kono abihkan jugak rondang den....huhu...nih ade lagi nih sapo nak???
No comments:
Post a Comment
Sila2kan la komeng kalo sudi