nuffnang ads

Tuesday, November 30, 2010

Roti Canai versi Segera

Segera takla segera sangat..tapi rase die macam roti canai segera sebab die rangup dan menyelerakan..resepi ni dah lame aku share dekat myresepi tapi kali ni copy paste dan letak dalam blog pulak sebab aku dah lupa id dan password masuk myresepi..huhu..

Roti Canai Segera (Anggaran untuk 10 biji)




Bahan-bahan
  • 2 setengah cawan tepung gandum (guna cawan mug)
  • 1 sudu makan mentega (di cairkan)
  • 1 sudu makan susu pekat manis
  • 1 cawan air (untuk bancuhan tepung…agak2 ler)
  • sedikit garam halus
  • minyak masak
  • mentega
  • minyak sapi 
Kaedah :


1.  Cairkan mentega. Bancuh susu pekat manis bersama air dan sedikit garam (air bancuhan tersebut perlulah cair).

2.  Masukkan mentega yang telah dicairkan tadi ke dalam tepung..gaul rata dan masukkan air susu yang telah di bancuh tadi sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yang licin.

3.  Bulat2kan menjadi doh yang kecil dan perapkan bersama sedikit minyak masak dan mentega lebih kurang setengah jam.


4.  Canai doh tadi sehingga nipis (menggunakan teknik urutan sebab aku tak pandai tebar roti daaa..) dengan menggunakan minyak masak.


5.  Sapukan sedikit mentega pada doh yang di canai nipis tadi..lepas tu gulungkan doh tu macam ni :


6.  Lepas tuh buat macam angka 8 dengan cara menggulungkan setiap hujung doh tu sehingga bertemu.


7.  Lipat dua angka 8 tadi untuk membentuk seperti bunga ros.


8.  Penyek-penyekkan bunga ros tersebut sebelum menggoreng dengan api yg perlahan. Boleh menggunakan minyak sapi atau pun mentega untuk lebih rasa umphh..

Notes: Untuk lebih rangup, goreng roti tanpa minyak terlebih dahulu, then baru letak minyak sapi/mentega..goreng sehingga garing dengan api yang perlahan..selepas digoreng bolela ditepuk2 dia semasa masih panas untuk lebih umphh…Doh yang telah dibentuk menjadi ros bole disimpan didalam freezer dan dikeluarkan terlebih dahulu sebelum menggoreng..tips untuk lebih tahan lama di dalam freezer, goreng roti separuh masak tanpa minyak then simpan didalam freezer sebelum di goreng garing

Lihat resepi asal disini yer..


 Jom mencanai income sampingan!

2 comments:

  1. idok juge rajinnye...bile semangat R tu dtg barulah buat..hehe..

    ReplyDelete

Sila2kan la komeng kalo sudi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails