nuffnang ads

Friday, November 11, 2011

Ketam Cili Berempah


Resepi tertunda!


Kali ni makan ketam pulak.  Aku tak tau nak letak nama ape resepi ni tapi bantai aje la letak Ketam Cili Berempah sebab aku guna rempah kari sikit dalam masakan ni.  Resepi ni resepi campak-campak je dalam kuali.  Aritu ade buat sekali pastu Abang N kata sedap.  Semalam die request nak lagi so aku tunaikan la hajat die tu.  Dia kata semalam lagi sedap dari yang aku masak sebelum ni....hmmm....apalagi kembang kempisla idung aku kena puji sepanjang malam tu...kekeke......jangan jeles, sebab Abang N jenis payah nak puji masakan kita sedap, sebab kalo tak berapa nak kena dengan selera die, dia hanya diam je dan makan sikit je (masa memule kawin dulu siap bergadoh kalo masak tak kena selera die...huhu...)....kalo sedap, die akan puji melambung-lambung...hohoh....

 OOPss...dah nak abih baru teringat nak snap gambo...
(Gambo terpaksa di edit untuk mengelak kecomotan disitu...hihi)


Eh, apalagi membebel ni, jom tengok resepi :


Ketam Cili Berempah

Bahan-bahan A :
3 ekor ketam (di potong 2)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit serbuk cili
Sedikit serbuk kari ikan
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan B (Kuah/sambal ketam) :

3 sudu makan cili blend
1 sudu makan serbuk kari ikan (bancuh dengan sedikit air)
1 sudu makan serbuk cili (bancuh dengan sedikit air)
2 ulas bawang merah (di tumbuk)
1 ulas bawang putih (di tumbuk)
1/2 inci halia (di hiris)
Sedikit air asam jawa
Sedikit madu
1 sudu makan sos tiram
sedikit sos ikan
sedikit minyak bijan
1-2 helai daun limau purut
Sedikit daun sup (di hiris)
Sedikit garam dan serbuk perasa

Kaedah :

Goreng ketam dengan bahan-bahan A hingga garing dan ketepikan.  Dengan lebihan minyak gorengan ketam tadi tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.  Kemudian masukkan cili blend, serbuk kari, serbuk cili dan halia.  Tumis hingga naik minyak dan masukkan air asam jawa.  Kemudian masukkan sos tiram dan kacau.  Kalau nak kuah lebih sikit masukkan sedikit air.  Selebihnya masukkan garam, madu or gula, serbuk perasa dan rase la masam masin dan manisnya kuah tu.  Masukkan daun limau purut untuk aroma yang lebih sedap.  Agak-agak kuah dah pekat matikan api dan gaulkan ketam bersama-sama kuah tadi dan hias dengan taburan daun sup....mmm....sedap!....hehe...

Selamat mencuba!

Buktinya! 

Licin kami bedal...hihi...

No comments:

Post a Comment

Sila2kan la komeng kalo sudi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails