nuffnang ads

Tuesday, September 27, 2011

Rendang Daging





Rendang Daging 

Ini rendang daging style mak mertua kita.  Dia kalu masak rendang mesti campur dengan paru dan hati.  Memula kawin dengan Abang N pelik jugak makan, rase pun pelik jugak sebab masakan orang Negeri Sembilan rendangnya takde guna rempah-rempah.  Pedas tu aku boleh accept lagi tapi bila bab campur dengan benda-benda lain aku jadi pelik sikit.  Tapi lama-lama, dah bole terima dah semua tu.  Resepi sama macam masak Rendang Ayam aritu. Tapi apa-apa pun aku bagi jugak la resepi ni.

Bahan-bahan :
1 kg daging lembu
1/2 kilo paru
1/2 kilo hati

Bahan A : 
4-5 ulas bawang putih
6-7 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
Segenggam cili api  (Nak pedas sila tambah lagi)
1 biji cili bosar
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 batang serai

Bahan B
1 kg santan
2 helai daun kunyit (hiris halus)
3-4 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa.

Kaedah Memasak :
1.  Rebus paru hingga masak
2.  Blend semua bahan-bahan A.
3.  Hiris daging, paru dan hati mengikut kesukaan.
4.  Renehkan daging, paru dan hati bersama-sama bahan-bahan A yang telah diblend hingga hampir kering kemudian masukkan santan dengan sedikit air dan kacau-kacau sokmo agar tak berkerak.
5.  Bila agak-agak santan dah tinggal suku baru masukkan kerisik dan daun kunyit dan kacau lagi hingga kering.
6.  Siap!, boleh makan.

Nota keyboard : Abang N cakap, lepas ni kalo nak makan rendang takyah balik kampung dah......hehe...bermakna aku dah lulus dengan cemerlang masak rendang style mak dia....heheh....kembang kempis idung aku kena puji dengan Abang N....kekeke.....

No comments:

Post a Comment

Sila2kan la komeng kalo sudi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails