Rendang Daging
Ini rendang daging style mak mertua kita. Dia kalu masak rendang mesti campur dengan paru dan hati. Memula kawin dengan Abang N pelik jugak makan, rase pun pelik jugak sebab masakan orang Negeri Sembilan rendangnya takde guna rempah-rempah. Pedas tu aku boleh accept lagi tapi bila bab campur dengan benda-benda lain aku jadi pelik sikit. Tapi lama-lama, dah bole terima dah semua tu. Resepi sama macam masak Rendang Ayam aritu. Tapi apa-apa pun aku bagi jugak la resepi ni.
Bahan-bahan :
1 kg daging lembu
1/2 kilo paru
1/2 kilo hati
Bahan A :
4-5 ulas bawang putih
6-7 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
Segenggam cili api (Nak pedas sila tambah lagi)
1 biji cili bosar
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
3 batang serai
Bahan B
1 kg santan
2 helai daun kunyit (hiris halus)
3-4 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa.
Kaedah Memasak :
1. Rebus paru hingga masak
2. Blend semua bahan-bahan A.
3. Hiris daging, paru dan hati mengikut kesukaan.
4. Renehkan daging, paru dan hati bersama-sama bahan-bahan A yang telah diblend hingga hampir kering kemudian masukkan santan dengan sedikit air dan kacau-kacau sokmo agar tak berkerak.
5. Bila agak-agak santan dah tinggal suku baru masukkan kerisik dan daun kunyit dan kacau lagi hingga kering.
6. Siap!, boleh makan.
Nota keyboard : Abang N cakap, lepas ni kalo nak makan rendang takyah balik kampung dah......hehe...bermakna aku dah lulus dengan cemerlang masak rendang style mak dia....heheh....kembang kempis idung aku kena puji dengan Abang N....kekeke.....
No comments:
Post a Comment
Sila2kan la komeng kalo sudi