nuffnang ads

Thursday, October 10, 2013

Ayam Rosemary

Ikut gambar ni yang atas belah kanan tu (Ikut putaran jam) Nasi Minyak, Kuah Dalca, Ayam Rosemary, Velvet Marble Cheese Brownies dan Kuih Talam Tokyo.







Ayam Panggang Rosemary

1 ekor ayam (Potong 4)
5-6 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu besar daun rosemary
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan manis (kasar)
2-3 sudu gula perang
2 sudu kecil garam
Sedikit perasa
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang (rebus ½ masak)
2 biji tomato
6 biji baby carrot
Mentega

Cara-cara:

Tumbuk halia dan perah jsu halia pada ayam dan gaul rata.
Panaskan minyak zaitun dan goreng bawang putih hingga kuning.
Tumbuk daun rosemary hingga lumat dan masukkan lada hitam, jintan manis ditumbuk kasar.
Masukkan lebihan minyak zaitun, gula perang, perasa, jus limau ke dalam rempah dan ditumbuk. Gaul rata dan lumur pada ayam dan kentang rebus, tomato, carrot.

Sapu butter pada ayam dan bakar 180-200°C selama 1 jam atau hingga ayam masak.

Note: Kualiti gambar agak kurang sebab menggunakan fon cikai...hohoh..

1 comment:

  1. Resep masakan yang bagus dan menarik, ditunggu kedatangan anda di Bandung untuk menikmati aneka masakan dan makanan khas Bandung.Terimakasih

    ReplyDelete

Sila2kan la komeng kalo sudi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails